Telefoonnummer

0651889102

E-mail

info@praktijksanacare.nl

Openingstijden

Bekijk contact pagina

Wanneer niet masseren

​Gezien de werking die een massage kan hebben, is er soms een reden om je niet te laten masseren (een contra indicatie). Er zijn verschillen in absolute, relatieve, algehele en lokale contra indicaties. In een aantal gevallen is het niet verstandig om een massage te ondergaan. Bij sommige klachten is het beter om bepaalde lichaamsdelen/ lokale plaatsen niet te laten masseren en in sommige gevallen mag er wel gemasseerd worden, maar moet er rekening worden gehouden met de techniek en moet deze zonodig worden aangepast. Zie de lijst met contra-indicaties hieronder.

Bij twijfel of het veilig is om je te laten masseren, neem dan altijd eerst even contact op met je arts/ specialist om risico’s uit te sluiten. Het is jouw lichaam, wees er zuinig op!! Jouw gezondheid staat altijd voorop!

Massage geschiedt altijd op eigen risico.

Voorafgaand aan/ tijdens de eerste afspraak stel ik je enkele vragen over je gezondheid, daarbij maak ik gebruik van een intakeformulier. Je bent zelf verantwoordelijk voor het geven van (juiste) informatie. Bij twijfel over een aandoening of blessure kan ik je vragen om eerst met een arts/ specialist te overleggen. Ben je al onder behandeling van een arts, therapeut of specialist? Overleg dan of een massage gedurende de behandelperiode toegepast mag worden en waar eventueel op gelet moet worden (wat kan wel en wat kan niet).

Bij algehele/ absolute contra indicaties zal ik, in het belang van jouw eigen gezondheid, niet masseren. Als je twijfelt stuur me dan een berichtje vooraf om teleurstelling te voorkomen. Dan overleggen we, hoe we verder kunnen handelen.

 

Contra indicaties

Absolute contra indicaties – algeheel (er mag niet worden gemasseerd bij):

 • Koorts (i.v.m. toename van de stofwisseling, terwijl deze al verhoogd is)
 • Algemene infectieziekten (griep, verkoudheid, keelontsteking etc.)
 • Té veel pijn
 • Slechte algemene gezondheid, slechte psychische toestand of extreme vermoeidheid/ uitputting (i.v.m. onvoldoende kunnen verwerken van prikkels)
 • Hoge bloeddruk, hartklachten, hartafwijkingen, neurologische klachten, reumatische klachten: overleg altijd met je arts/ specialist en vraag om schriftelijke toestemming
 • Kanker (overleg met je arts/ specialist, in sommige gevallen kan het juist goed zijn)*
 • Besmettelijke ziekten/ huidaandoeningen i.v.m. gevaar van uitbreiding of verergering
 • Onverklaarbare vermoeidheid/ (nachtelijk) transpireren/ gewichtsverlies
 • Duizeligheid
 • Medicijnen, antibiotica en bloedverdunners (let op de gele waarschuwingssticker en overleg altijd met je arts/ specialist en vraag om schriftelijke toestemming)
 • Eerste drie maanden van een zwangerschap i.v.m. het risico dat de foetus kan loslaten
 • Aversie tegen massage
* Massage bij kanker: Ik ben niet gespecialiseerd in massage bij kanker. Ik adviseer je hiervoor een afspraak te maken bij een gespecialiseerde massagetherapeut.

Absolute contra indicaties – plaatselijk (massage niet op het betreffende lichaamsdeel, de rest van het lichaam kan wel)

 • Ontstekingen, huidafwijkingen of tumoren (i.v.m. het gevaar van verergering of verspreiding)
 • Verwonding, acuut trauma, letsel, blauwe plekken
 • Vaataandoeningen
 • Zwelling of verdikkingen, waarvan de oorzaak niet bekend is
 • Zwangerschap: de buik mag niet worden gemasseerd

Relatieve contra indicaties – plaatselijk (er mag wel gemasseerd worden, rekening houdend met techniek en dosering druk etc.):

 • Spataderen en onderhuidse bloedingen
 • Trombose
 • Verwondingen (bijvoorbeeld bij schaaf-, snij- of brandwonden is het niet prettig om dat gebied te masseren)
 • Antidepressiva i.v.m. de remming van prikkels altijd in overleg met de arts/ specialist en vraag om schriftelijke toestemming
 • Pijnstillers i.v.m. de remming van prikkels altijd in overleg met de arts/ specialist en vraag om schriftelijke toestemming
 • Oedeem (zwelling, vochtophoping waarbij twijfel is over de oorzaak) altijd overleg met de arts/ specialist en vraag om schriftelijke toestemming

 

Contra indicaties HOTSTONE MASSAGE

Een hotstone massage wordt, vanwege de krachtige werking van de warme stenen, afgeraden aan mensen die niet in de sauna mogen of niet tegen grote temperatuurverschillen kunnen. Hotstone massage wordt niet gegeven aan mensen met diabetes, hoge- en lage bloeddruk, hartklachten, open wonden, brandwonden, huidinfecties, kanker, burn-out/ extreme vermoeidheid, zwangerschap en vrouwen met heftige overgangsverschijnselen. Verder gelden voor de hotstone massage dezelfde contra-indicaties als voor andere massages.


Relatieve contra-indicaties bij hotstone massage

Blauwe plekken en kneuzingen
Op de blauwe plekken en kneuzingen mag niet worden gemasseerd, ook mogen er geen warme stenen op deze plekken worden gelegd.

Spataderen
De plekken met spataderen niet masseren of bedekken met warme stenen.

Reuma
In de meeste gevallen is reuma een contra-indicatie voor hotstone massage, maar bij bepaalde vormen van reuma is massage wel mogelijk, bijvoorbeeld als er geen sprake is van actieve ontstekingen. Overleg dit met een medisch deskundige.

Zwangerschap
Wat je mag masseren en in welke fase van de zwangerschap loopt erg uiteen. Indien een hotstone massage tijdens de zwangerschap echt gewenst is, moet dit steeds gebeuren in samenspraak met een arts.

 

Absolute contra-indicaties bij hotstone massage

Diabetes
Door de massage en de warme stenen kunnen er bij een gevoelige huid lichte brandwondjes en blauwe plekken ontstaan die bij iemand met diabetes moeilijker zullen genezen.

Huidontstekingen
Omdat er bij huidontstekingen vanzelf al warmte vrijkomt, zal een hotstone massage de ontsteking alleen maar verergeren. Dus geen hotstone massage totdat de huidontsteking helemaal is verdwenen.

Hoge bloeddruk
Vanwege de warmte die vrijkomt bij een hotstone massage zal de bloeddruk stijgen. Als iemand al last heeft van een te hoge bloeddruk is deze massage daarom niet geschikt.

Burn-out of extreme vermoeidheid
Hoewel een hotstone massage een uitstekende behandeling is om stress te verminderen is het een absolute contra-indicatie bij een burn-out en extreme vermoeidheid. Vanwege de diepe inwerking is het effect van de massage soms nog dagenlang te voelen. Mensen met burn-out of die extreem vermoeid zijn, zullen zich hierdoor nog vermoeider voelen.

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress admins

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de instellingenpagina van Instagram Feed om een feed te maken.