Telefoonnummer

0651889102

E-mail

info@praktijksanacare.nl

Openingstijden

Bekijk contact pagina

Nekpijn – oorzaken en tips

Nekpijn wordt vaak veroorzaakt door spanning, stijfheid, spierverrekkingen of een eenzijdige houding. Maar ook triggerpoints, spieren en fascia kunnen die pijn veroorzaken of in stand houden. Dus lees hier meer over praktische tips en oefeningen die je zelf kunt doen.

 

Nekklachten kunnen het gevolg zijn van verschillende factoren, zoals spanning, stijfheid, verrekking van de spieren, langdurige stress, kou of een slechte houding. Deze pijn kan ook gepaard gaan met hoofdpijn, wat erg belastend kan zijn. In dit artikel geef ik een aantal tips om de nekpijn zelf “te-lijf-te-gaan”. Daarnaast bespreek ik belangrijke triggerpoints in spieren die een rol kunnen spelen bij nekpijn. Tot slot geef ik praktische oefeningen om zelf thuis te doen.

 

Tip 1: Ontspan je nekspieren
Spanning in de nekspieren kan leiden tot pijn en stijfheid. Een belangrijke spier in de nek die hier vaak bij betrokken is, is de Trapezius. Masseer deze spier zachtjes met je vingertoppen of gebruik een massagebal om knopen en spanning los te maken. Het triggerpoint in de Trapezius dat vaak pijn veroorzaakt, bevindt zich aan de bovenkant van de spier, tussen de nek en het schouderblad. Raadpleeg de Pijngids (www.pijngids.nl) voor meer informatie.

 

Tip 2: Verbeter je houding
Een slechte houding, zoals het vooroverbuigen van je nek tijdens langdurig computergebruik, een tablet of telefoon, kan nekpijn veroorzaken. Probeer bewust rechtop te zitten en te staan, met je schouders ontspannen en je kin iets ingetrokken. Een effectieve stretchoefening voor de nek is de zijwaartse nekstretch. Zit rechtop, breng je oor langzaam richting je schouder en houd deze positie 20-30 seconden vast aan elke kant terwijl je zachtjes ‘nee-schudt’. Herhaal dit meerdere keren per dag.

 

Tip 3: Beweeg regelmatig
Langdurig in dezelfde houding zitten of staan kan nekpijn verergeren. Maak regelmatig een wandeling of doe eenvoudige nekbewegingen om de spieren los te maken.

Een andere belangrijke spier – zeker als je ook regelmatig last van hoofdpijn hebt – is de Sternocleidomastoïdeus (SCM). Maak een afspraak in de praktijk en ik leg je graag uit hoe je de triggerpoints in deze spier het beste kunt masseren en hoe je de stretchoefening hiervan het beste kunt doen.

 

Tip 4: Warmtebehandeling
Bij acute nekpijn kan het toepassen van warmtebehandeling verlichting bieden. Probeer een warm kompres (kruik of pittenzak) of een warme douche om de spieren te ontspannen en de doorbloeding te bevorderen. Er zijn ook speciale warmte pleisters voor de nek, die 12 uur warmte afgeven. Gebruik die s’ nachts, dan krijgen de spieren in de nacht minder kans om te verkrampen.

 

Tip 5: Gebruik magnesium
Magnesium is een zogenaamd essentiëel mineraal dat betrokken is bij tal van lichaamsprocessen binnen ons metabolisme. Eén van deze processen waar magnesium een belangrijke rol bij speelt, zorgt voor de ontspanning van je spieren. Op de website van Zechsal kun je meer informatie over de werking van magnesium vinden.

 

Tip 6: Verminder stress
Stress en nekpijn gaan vaak samen hierdoor veroorzaken en verergeren de pijn. Zoek ontspanningstechnieken die voor jou werken, zoals meditatie, spijkermat, ademhalingsoefeningen, wandelen of yoga. Of neem gewoon vaker een pauze.

Kijk uit voor hobby’s waarbij de nek langdurig gebogen is zoals handwerken, knutselen of schilderen.

Een andere belangrijke spier die vaak overspannen raakt door stress is de Levator Scapula. Deze kun je met een massagebal tegen de muur zelf masseren. Onderzoek met de bal het bovenste puntje van je schouderblad, zoek een gevoelig punt en druk de bal hier stevig in door in te leunen met je gewicht. (Massageballen zijn verkrijgbaar bij mij de praktijk.)

 

Conclusie
Nekpijn kan een bron van ongemak en beperkingen zijn die ook andere klachten zoals hoofdpijn kan veroorzaken. Maar met de juiste aanpak kun je de pijn zelf verminderen. Door het ontspannen van de nekspieren, het verbeteren van je houding, regelmatig te bewegen, warmtebehandeling toe te passen, en stress te verminderen, kun je nekklachten effectief aanpakken.

 

Bronnen:
Online pijngids
Triggerpointcoach

Disclaimer

De adviezen en informatie die worden gedeeld op mijn website, in mijn blogs en nieuwsbrieven zijn uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. De verstrekte adviezen dienen niet te worden beschouwd als vervanging voor professioneel advies.

Copyright: Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag op welke manier dan ook worden verveelvoudigd, gekopieerd of gebruikt zonder schriftelijke toestemming vooraf door Triggerpointshop op straffe van copyrightschending.

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress admins

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de instellingenpagina van Instagram Feed om een feed te maken.