Telefoonnummer

0651889102

E-mail

info@praktijksanacare.nl

Openingstijden

Bekijk contact pagina

Triggerpoints

Spierknopen, triggerpoints, je hebt er vast weleens van gehoord en zeer waarschijnlijk ook weleens gehad, of je hebt er nu last van.  Lees vooral even verder……

Uit onderzoek blijkt dat triggerpoints vaak voorkomen.

We staan/ zitten steeds vaker en langer in statische houdingen (bij een machine in de fabriek, achter een bureau, in de (vracht)auto etc..) en bewegen eigenlijk veel te weinig tussendoor. Het is nog niet officieel bewezen dat dat een oorzaak is van triggerpoints, maar het is wel aannemelijk.

Het mooie is, we kunnen ze zelf (over het algemeen) heel makkelijk verhelpen d.m.v. zelfmassage. Met een triggerpointbal kun je in veel gevallen een triggerpoint wegmasseren. Soms met 1x al, soms duurt het wat langer. Maar zeker het proberen waard!

Het masseren van een triggerpoint kan soms pijnlijk aanvoelen, maar dat gaat bij herhalen van de behandeling vaak snel weg. Let op! Het is wel belangrijk dat je niet over je pijngrens heen gaat. Als het pijn blijft doen of de triggerpoint blijft na een aantal zelfmassage oefeningen nog steeds zitten dan is het raadzaam om advies te vragen bij een dokter of fysiotherapeut.

Wil je meer informatie over wat triggerpoints zijn en het ontstaan ervan, kijk dan op deze website.

 

Wanneer kun je een triggerpointbal gebruiken?

• Als je pijnklachten hebt, dan kan dat vaak een oorzaak zijn van triggerpoints in een spier (uiteraard zijn er veel meer mogelijke oorzaken)
• Zowel vóór als na het sporten. In dit geval is het niet specifiek om triggerpoints te behandelen. Als je de triggerpointbal vóór het sporten gebruikt, kun je je spieren alvast een beetje opwarmen en voorbereiden. Na het sporten is het fijn om de spieren weer te laten ontspannen, zodat je sneller kunt herstellen van de training.
• De stekelvormige triggerpointbal kun je gebruiken voor het rollen onder de voeten. Daar zitten veel reflexpunten die in contact staan met je hele lichaam. Ook fijn om te gebruiken bij hielspoorklachten. Ook kun je er in knijpen om de spierkracht in je handen en vingers te trainen.

Een paar tips:

• Begin met de grootste triggerpoints of de meest gevoelige/ gespannen spier (pijnpunten, verklevingen, knopen) en geef deze de meeste aandacht. Rol ook het gebied rondom de triggerpoint, zodat de doorbloeding gestimuleerd wordt en er ruimte komt om te ontspannen.
• Beweeg de spier na het losmaken van de triggerpoints; even een paar keer aanspannen en weer ontspannen en even losschudden.
• Hoe pijnlijker de triggerpoint is, hoe belangrijker het is om te rollen en dat een aantal keer te herhalen.

Triggerpointballen zijn per set van 3 te koop bij mij in de praktijk.

Heb je vragen? Stel ze gerust!

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress admins

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de instellingenpagina van Instagram Feed om een feed te maken.